+++ DOMÁCÍ ČAJ +++
Potřebné ingredience
Vkládám na přání ☼ potřebujete rybíz čerstvý nebo mražený - červený i černý :)
Postup přípravy
je to naprosto jednoduché :)
♠Horký čaj z červeného i černého rybízu ♠
-
do hrnce nasypu obrané a čisté rybízové kuličky pokreju dno asi do výšky 2cm(je poctivý a silný, můžete i méně)
zaleju vodou a asi 3minuty vařím :)
to je vše, přeleji do konvice (i s rybízem - komu vadí - scedí si to)
já mám čaj ráda samotný, neslazený,ale dětem přidávám malinko medu
dobře osvěží a nám opravdu i chutná.. babička přidávala i listy rybízu
v zimě ho děláme často a to přidávám i skořici a když je vlažný tak i med a citron (na kolečka ale i šťávu)
lze ho povařit i dvakrát, podruhé ho mírně rozmačkám
♠Zimní čaj - pečený
1 litr rybízu (jedno jaký, možno i namíchat, lepší je více černého než červeného)
1 litr různého ovoce
(pomeranče, citróny na kousky i s kůrou, hrozny, kiwi, jablka, višně, třešně, hrušky, ostružiny, maliny, jahody, jeřabiny...)
5 hřebíčků
1,2 kg cukru
To vše pečeme v troubě na plechu 20 minut od doby, kdy to začne probublávat po krajích, při 200 stupních Po 20 minutách se do směsi přidá 1/8 litru rumu, promícháse a plní do vyhřátých sklenic, které se po naplnění otočí dnem vzhůru.
Ovoce lze postupně skladovat v mrazáku a čaj dělat prakticky kdykoliv.
Tento čaj nosíme jako dárek na návštěvy a je náš nejoblíbenější ♥
Dobrou chuť :)
♠S angreštem, višněmi a malinami ♠
-
pro jednu osobu:250 ml vody, 2 PL směsi čerstvého (či mraženého) ovoce:
1/2 červeného rybízu,
1/4 černého rybízu, 1/4 angreštu, višní nebo malin
1 malý malinový+1 malý černorybízový+1 malý jahodový list
cukr podle chuti lépe přírodní nerafinovaný nebo med
Omyté listy a ovoce vcelku dáme do hrnečku a zalijeme vroucí vodou.
Necháme 10 minut stát.
Poté scedíme a podle libosti osladíme.
Pijeme teplý nebo studený, jak má kdo rád.
♠ Varianta s rumem - nepohrdnou jistě pánové ♠
-
1 kg rybízu, 80 dkg cukru, vanilkový cukr (jedno balení) a skořici
dohromady vaříme 10 minut
mírně zchladíme a přidáme 6 lžic rumu.Směs plníme do sklenic a do každé navrch přidáme lžíci rumu.
No a v zimě, když si chcete udělat čaj, dáte do hrníčku či skleničky tak dvě tři lžičky této směsi (jak má kdo rád) a zalijete horkou vodou. V létě přijde vhod vychlazená varianta.
Dá se dělat z rybízu červeného, černého i bílého. :P
♠ Ledový čaj ♠
-
1/2 l chladného silného čaje, 1 šálek šťávy z černého rybízu, cukr, sodovka, 16 kostek ledu
Čaj smícháme se šťávou z černého rybízu. Do vysokých pohárů rozdělíme led, zalijeme jej směsí čaje a rybízové šťávy a doplníme až po okraj sodovkou. Podle chuti osladíme a podáváme.
pro zasmání :)
zimní čaj - nejdobřejší čaj, co jsem kdy zkusila (a to jsem hooodně čajová a vybíravá )
takto vyšmuchlené nosíme jako malou pozornost na návštěvy, vždy se po nich jen zapráší..
zimní čaj
nosíme ho na návštěvy, nikdy nechybí v balíčcích k vánocům :)
je výtečný, zahřeje ♫ kdo ho ochutnal, vždy chce recept :) nebo alespoň zásobu na zimu :o)
připravené ovoce, já vždy dělám hodně :o)
kiwi + citrusové plody..
jahůdky, ostružiny, borůvky, jeřabiny, maliny, jablíčka..
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé